Back to All Events

Hindupantheonin voimaeläimet eli vahanat / Mia Jokiniva

LUENTO: Saraswati lentää joutsenella, Durgalla on tiikeri allaan, Vishnu nähdään usein kotkan selässä. Jokaisella hindujumaluudella on oma vahanansa eli voimaeläimensä. Erilaiset toteemieläimet seikkailevat joogatarustossa, ja ikonografiassa jumaluuden tunnistaa usein viimeistään siihen liittyvästä vahanasta. Voimaeläimet ovat oikeastaan jumalallisia itsekin, koska ne ovat eräänlaisia isäntänsä / emäntänsä maanpäällisiä jatkeita. Voimaeläin voi ilmestyä uneen, tai kantaa hermeettisen viestinsä perille päivätajunnan piirissä. Jokainen vahana opettaa ihmiselle jotakin keskeistä tuon jumaluuden periluonteesta, jopa tahdosta ja mahdollisuuksista.

Voimaeläimien idea istuu syvällä vedoissa, mutta on kiehtonut ylikulttuurisesti ihmisiä myös Siperian samaanien, Amerikan alkuperäiskansojen ja Afrikan noitien tarustoissa. Kotoisa Kalevalammekin tarjoaa katsauksensa pohjoisten toteemieläimien reviiriille. Millaista sanansaattajuutta voimaeläimet edustavat joogan, tantran ja hindulaisuuden parissa, ja miten tämän päivän joogi voi hyötyä vahanoiden tutkimisesta, tarkastelusta ja arkkityyppisestä ymmärtämisestä? Tervetuloa etsimään ihmisyyden ja jumaluuksia eläimellisiä puolia tälle tunnin luennolla Mian kanssa.